Föreningen

Till Bertil Nilssons minne

Vem var Bertil Nilsson?

Bertil var en hängiven idealist för Kisa och Kinda.

Född och uppvuxen i Kisa.

Började arbeta som butiksbiträde men gick sedan över till den journalistiska banan, vilken han sedan hade sin utkomst ifrån till sin pension.


Redan i tidiga år engagerade sig Bertil i sin hembygd genom ideellt engagemang i politik och föreningsliv. Bertil ” brann” för kultur, frilufts- och fritidsliv. Han ville åstadkomma mycket och mycket blev också genomfört genom hans envishet och förmåga att aldrig ge upp.


Ett av alla hans engagemang var att starta upp allsångskvällar på Kisa Bygdegård, som den då kallades. Tusentals personer bevistade allsångskvällarna under 1950 – och 60 talen.


Intresset för allsång avsomnade i Kisa liksom på alla andra håll i landet, men fick i och med TV's satsning med Bosse Larsson och Lasse Berghagen på Allsång på Skansen en chans att återuppstå.


Bertil förde tanken på tal att den också kunde återuppstå i Kisa. Dock så hände det att Bertils liv tog plötsligt slut, men i samband med hans begravning fick några personer på Kultur och fritidsförvaltningen i Kinda kommun ideén att minnas Bertil för hans stora insatser för vår bygd genom att försöka återuppta traditionen på Kisa Hembygdsgård med att genomföra en allsångskväll varje sommar. En förening bildades och den årliga allsången blev återigen ett evenemang i Kisa.


Så har det fortsatt och 2017 genomfördes Allsången i Kisa till minne av Bertil Nilsson för elfte gången.


Till allsångsledare de första fem åren utsågs Fred Johansson som en gång på tidigt 1960 tal gjorde framträdanden på Kisaallsången.


Från och med 2012 ledde Willy Svahn, en gång Kindabo samt även arbetskamrat till Bertil, Allsången i Kisa.


2017 leddes allsången av Inger Nilsson samt Stellan Franzén.

© Copyright. All Rights Reserved.